Öl och Whiskymässa i Stockholm 2003

På eftermiddagen fredagen den  19 augusti 2003 så samlades fem förväntansfulla medlemmar av Halmstad Beer Club till en helg i ölkulturen och gemenskapens tecken. Vi klämde in oss i en blänkande röd, nyinköpt Volvo med dess stolta ägare Michael vid ratten.

Färden gick över Ljungby och igenom det ”trollska” småländska landskapet uppemot de mellansvenska höjderna. På en av vägverkets välordnade P-platser i Jönköpingstrakten ”serverades” en medhavd lyxigt ihopsmackad tradarmacka som gjorde gott i våra tomma ”stönande” ölmagar.

Efter en ordenlig bensträckare på cirka 20 minuter!, (den enda på de 54 milen till Stockholm )

så klämde vi in oss i de behagligt välkomnade Volvosätena igen, och så drog vi vidare..

Regnet började smattra mot rutorna, vägbanan flöt - men inget fick hindra oss från att nå målet denna fredag…

Någon timma senare nådde vi så etappmålet – Långholmen – ett för oss mycket positivt härbärge, förstår inte riktigt varför det lades ner som inhysningsställe tidigare….

….men det kanske var så att de som ”bodde” där då hade större krav, eller sämre möjligheter att välja ”cellskap” , mat och fritidsaktiviteter!?!

Hur som helst med detta, när vi installerat oss så drog vi iväg till en första kontakt med Stockholm Beer and Whiskyfestival på Nacka strand. Fredagskvällen stannade vi ett par timmar och sonderade terrängen inför lördagen då vi skulle ”göra” mässan mera ordentligt.

Vi hann prova en hel del nya läckerheter. Vi valde att någon av oss köpte ut en ale, någon en ljus lager osv, läppjade på varandras glas och på det sätter klarade ut att prova ett större antal.

Vi var ju som någon konstaterade inte ute efter ”yrseln” utan efter den godaste smaken…

Efter några timmar på mässan valde vi att åter ta oss till Långholmen och puben där, lite nattamat i trevligt ”cellskap” kändes inte fel… Sen väntade John Blund  på fem trötta, frustande cellgäster.

Dag två, lördagen startade med en frukost innan vi packade ihop för transport till nästa övernattningsställe, Skeppsholmen. Ett centralare, men i mitt tycke mycket enklare inkvarteringsställe.

Det mest spännande här var nog frukostägget! Själv beställde jag ett löskokt ägg vilket tyvärr ej blev färdigkokt medan jag var kvar. En något ledsen ”köksa” beklagade att spisen var långsam och tillsammans konstaterade vi att antingen så var det otroligt ”långsam” strömförsörjning eller så hade proppen gått. Hur som helst något ägg blev det inte den dagen!

Men däremot en mycket trevlig, halvsolig dag i Stockholm, besök på Hötorgshallen intag av rökt laxfena ihop med en kall öl, fett men gott! Trevlig shopping och sedan vid cirka 13:30 så var det dags för ölmässan igen. Ett antal diskussioner och öl senare så hade vi börjat att ringa in våra favoriter vilket inte var lätt. Närmare 1000 olika ölsorter representerades av utställarna liksom runt 320 Whiskysorter och givetvis så var detta alldeles för mycket på en enda kväll till och med för ölkännare som vi.

Men vid 18-tiden var vi nöjda och gav oss ut i Gamla stan för att hitta ett bra matställe, vi lyckades och en timma senare började vår ”friskvårdssatsning”. Vi gick, gick, gick och gick…

Stockholm har mycket, bland annat många och långa gångavstånd mellan aktiviteterna. Detta var vi rörande överens om, när vi passerade ”Kungsan” på jakten efter en trevlig avrundning med en perfekt tempererad öl innan hemfärden till Skeppsholmen. Nu blev det inte så, vi var nöjda, mådde alla bra och ville komma upp i tid på söndagen inför hemfärden så istället blev det åter till Skeppsholmen i hyfsad tid och lite kamratligt ”killsnack” innan sänggåendet.

Ännu en trevlig samling i ölkulturens spår att lägga till de positiva minnena sedan Halmstad Beer Club startades för nio år sedan.   

Vid penna.; Bosse N