Prag 1999

Dag 1

03.20 Avfärd från Halmstads Teater.

Via Mellbystrand - Ängelholm - Helsingborg - Landskrona - där Göte klev på, sen till Lund - Malmö - Trelleborg. Via ett sinnrikt system av gångar kom vi ombord på katamaranen Delfin, över Östersjön utan en krusning med ankomst kl 10.00 i Peenemünde vid Rostock. Sen full fart ut på autobahn mot Berlin. Bussen gjorde ett matuppehåll på 1 timme på ett Rasthof Schnitzel och öl naturligtvis; Rasten und Pinken. Sedan raskt vidare mot staden Berlin som vi fick bese genom en liten rundtur under sakkunnig ledning av Bengt Persson, reseledaren. Många intressanta byggprojekt vid Potzdamer Platz, Alexander Platz och Unten den Linden. Fortsättning söderut mot Dresden som ligger i en jättegryta i det flacka landskapet. Över floden Elbe. Många krigsskadade byggnader fanns fortfarande kvar. Sedan fortsättning söderut mot Prag. Vägen var här bitvis mycket dålig. En kafferast vid 5-tiden då busschauffören fixade kaffe med dopp. Full rulle mot tjeckiska gränsen som ligger väldigt högt med krokiga serpentinvägar i skogen. Vid 9-tiden var vi framme vid gränsstationen där vi fick stå och vänta. Efter ett tag så rullade vi igen, men inte långt för ca 100 meter innanför gränsen stannade vi igen för att pinka och kolla i en diversehandel med allt från barnkläder, porrfilmer, jultomtar till öl, vin, sprit och cigaretter. Sedan fortsatte vi nerför backarna med många farliga kurvor. Det fanns även läckra kurvor vid sidan av vägen som var både frestande och beklämmande att se.

Långt om länge kom vi fram till Hotel Olympic Garni. Jag hade sovit en bra stund sista biten, så vi var några stycken som höll kväll direkt. Andra gick ut och käkade middag mitt i natten.

Dag 2

Efter välbehövlig sömn för alla samlades vi kl 7.15 för frukost som bestod av många lokala specialiteter; smetana och müsli, korv och sylta, köttbullar, frukt. Därefter ut till plattan för att vänta på bussen som skulle köra oss till bryggeriet Lobkowitze. Klockan 8.50 kom en blå Iveco-buss, typ skolbuss. Resan gick ut på E50/55 mot Linz, sedan väg 3 mot Benezov. Ett stopp på vägen där någon skulle ha mineralvatten eller öl, till och med glass. Vidare väg 18 till Lobkowice, ett bryggeri som ägs av en stor familj med samma namn. Men dom bor inte på orten. Vi möttes av bryggmästaren som bara talade tjeckiska och lite tyska. Han hade varit anställd på bryggeriet i 20 år.

Bryggeriet som var grundat 1466 hade idag 80 anställda. Visningen började i brygghuset med 3 stora kopparpannor, sedan vidare till filtreringen i ett rum. Nästa var jäshall med 7 jäskar och i dessa utrymmen höll man 6°. Därefter lagerhall med 4 stora tankar om 21000 liter, där ölet lagrades i 12 dagar. Sedan vidare till tappstationen där kapaciteten var 20000 flaskor i timmen. Bryggeriet brygger och tappar 12 olika sorter eget öl. Den populäraste sorten var Prince Pils. Sedan fick vi smaka färskt fatöl som tappades på restaurangfat. 3 kraftiga gossar skötte detta jobbet, mycket med handkraft. På gårdsåplanen lastades små släp med öl, dragna av äldre personbilar, typ Tatra.

Som avslutning blev vi bjudna in i bryggeriets Pub för smakning av ölet Kaiser Premium. Samtidigt passade Bosse på att överlämna diplom och lite information om Halmstad som tack för besöket. Bryggmästaren och sjöng en strof ur någon ballad, han kunde även joddla. Slutligen gick vi ut och handlade i bryggeriets fabriksshop, Öl, glas och cigaretter till låga priser.