15-års jubileumsresa till Stockholm Beer o Whisky Festival via Nynäshamns Ångbryggeri 2009

Fredag morgon den 25 september, vid 5 tiden samlades 11 st ”pigga” medlemmar på Halmstad central för avresa med X2000 mot Stockholm.

Trevlig samvaro på tåget med blandad frukost, en koreansk språkövning förhöjde stämningen.

Framme på Stockholm C 10:30 bytte vi till lokaltåget mot Nynäshamn. Väl framme där käkade vi lunch på en sjöbodsliknande matservering, vissa i cluben avnjöt också en formidabelt krämig dammsugare, modell större. Därefter offentligt ombytte på kajen till våra vinröda clubskjortor och promenad mot bryggeriet.

Väl framme hälsades vi välkomna av visningsansvariga Angela Herrstedt som genast såg till att pumpa fram varsitt härligt glas; Pickla pils. Därefter berättade hon på ett spännande sätt om bryggeriets tillkomst och 11:åriga historia samtidigt som glasen fylldes med bryggeriets olika drycker!

Efter detta visades vi ner i själva bryggerilokalen och fick inblick i processen, i rummet bredvid var tappningshallen där den nyinskaffade 4 miljonerslinjen visades av bryggmästare Lasse Johansson. Eftersom vi hade våra glas med oss fick vi även provsmaka julölet midvinterbrygd som just höll på att tappas. Mycket gott att se fram emot till vintersläppet!

Sen upp i visningspuben där det bjöds välsmakande plockemat och Bedarö Bitter. En populär bekantskap till detta blev chili/fikonmarmelad med Taleggio ost och Sotholmen extra stout.

Vi tackade för oss vid 17-tiden och tog tåget mot Stockholm. Incheckning på hotell Alexander, kort vila, uppfräschning och sen ut på stan, promenad mot Medborgarplatsen och något gott att dricka. När detta avnjutits bar det iväg till Alexis restaurang för middag. På väg till hotellet besöktes bland annat den rustika tjeckiska puben Soldat Svejk, där vi smakade en ljus o en mörk lager som de direktimporterat.

Lördag. Frukost kl 09:00 , promenad till slussen för vidare färd med en ”fullpackad” buss ut till Nacka strand o mässan. Där var mycket lång kö till insläppet. Klockan 12:00 så var det dock dags, portarna öppnades och vi försågs med varsitt provningsglas in i den stora hallen , och ”övningarna” kunde börja.

Bland alla härliga Ale, specialöl, starka korvar, wokad ren och läckra chokladpraliner trivdes vi som fisken i vattnet! Alla whisky, Calvados, Tequila och konjaks-provningarna nämner vi inte här, det är ju en annan historia…

Klockan 18:00 hemresa till hotellet med buss å promenad i det härliga vädret, lite vila, klädbyte, samkväm med en magborstare o sen ut på stan igen. Över söders höjder ”by foot” till Mosebacke – dit vi inte skulle!?, helomvändning å tillbaka mot Jimmy:s steakhouse där vi åt middag i lite annorlunda atmosfär. Restaurangen var delvis inbyggd i det bredvidliggande berget. Men här rostade vi inte fast utan påt igen och ut i den ljumma natten mot genuina puben Oliwer Twist där utbudet omfattade 23 fatöl och c:a 150 olika flasköl, mycket besökvärt ställe därefter hägrade sängen på hotellet för oss trötta men mycket nöjda beerclubare.

Söndag morgon frukost 09:30, packning o utcheckning vid 11-tiden. Promenad genom gamla stan till centralen med bagaget å därefter fria aktiviteter med shopping, fika m.m.

14:10 avgick vårt tåg mot Göteborg å på detta fixades en gemensam lättlunch av Lennart o Arne – allt väl tills vi närmade oss Södertälje, tåget höll 140 – 160 kilometer när vi körde på en älg. Det blev ett tråkigt möte för älgen och vi kom fram till Göteborg något försenade. Tågbyte – mot Halmstad och väl framme vid 18:30 kunde vi i en snabb tillbakablick konstatera att vi hunnit med mycket, haft trevlig gemenskap och att Hasse S. o Görans arrangemang funkade perfekt!

Slut på en härlig weekend med Halmstad Beer Club med många minnen rikare!

$: Lennart O.