Provdatum

 

Provnamn

 

Tillbaka

 

 

 

 

Halmstad Beer Club Ölprovning

 

 

 

ÖLPROVNING

  Vi provar öl sex till åtta gånger per år i egen regi. Två av medlemmarna utses till att hålla i provningen och dessa väljer vilka sorter som ska provas och på vilket sätt provningen ska ske. Vi har ännu inte fastnat i något standardförfarande, även om det oftast sker enligt endera av två sätt.

Provningarna gör att vi lär oss mer om olika sorters öl och de har bieffekten att man hittar nya personliga favoriter. Provningen sker i forma av blindtester och varje medlem har med sig sina egna tulpanglas till provningen.

Glasen har vi köpt in gemensamt och vi har även byggt särskilda lådor för att transportera dem i. Det var deltagandet i Bredaryds Wärdshus ölskola som fick oss att inse glasets betydelse för ölens smak, och att samma öl smakar olika bl a beroende på glaset.

Enkelt protokoll

METOD 1 - ÖVERSIKTSMETODEN

Vid denna provningstyp använder vi ett enkelt protokoll och helheten av upplevelsen av Beska, Sötma och Fyllighet bedöms.

Länken till vänster leder till protokollet i .PDF-format. Du behöver alltså Acrobat Reader för att kunna läsa det.

Detaljerat
protokoll

Detaljerat protokoll 2003

METOD 2 - DETALJMETODEN

Vid dessa provningar görs en mer detaljerad bedömning av ölet. Sålunda bedöms först utseendet och sedan beska, sötma, fyllighet och varaktighet för doft, smak och eftersmak. Det finns möjlighet att göra egna anteckningar och man gör även en helhetsbedömning av ölet som sådant enligt en skala. 2003 kompletterades det tidigare protokollet med en uppgift om syrlighet eftersom vi uppfattar att för vissa öltyper är det en framträdande karaktäristiska.

Länken till vänster leder till protokollet i .PDF-format. Du behöver alltså Acrobat Reader för att kunna läsa det.

3 Kolumner

3 Kolumner mini

TESTPROTOKOLL och PROVNING

Vi är ännu inte färdiga med hur protokollen ska se ut och de har utvecklats över tiden. Själva tolkar vi detta som bevis på att vi utvecklas. För närvarande diskuterar vi dels hur protokollen ska se ut och dels om vi ska ha en referensöl som alltid är samma vid provningarna.

Dessa två protokoll är mer komprimerade på så vis att man får plats med tre öl per sida.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Halmstad Beer Club © 2011 • Privacy Policy • Terms of Use

www.beerclub.se