we-2005

Halmstad Beer Club

År 2005 - 2006

Information till medlemmarna om verksamhetsåren 2005 och 2006.


Förra mötet: Årsmötet den 23 november


18.45 mötte 15 medlemmar upp på Ängsgårds samlingsgård för årsmöte och samvaro. Vi började med Årsmötet där Bosse presiderade som vanligt. Styrelsen valdes om och beviljades ansvarsfrihet för föregående år. Även omval av revisorerna. Sedan delades vandringspriserna ut: Minigolfmästare blev Göran Carlsson, Dartmästare Anders Andreasson, Bozzen Cup  togs av Anders Karlsson och slutligen hade styrelsen beslutat att utnämna Lennart Olsson till årets G-mästare.


Därefter övergick vi till att kasta Dart medan Per-Erik och Per förberedde för provningen av Leffe Brune 6,5%, Mysingen Midvinterbrygd 6,0% och Samuel Adams Black Lager 4,9%. Mysingen Midvinterbrygd utsågs till provningens vinnare samt att den utsågs till månadens tips.

Kvällen avslutades sedan med en gemensam Pizza måltid, vi hoppade dock över Colan till förmån för ett av "livets vatten". 


Förra mötet: Medlemsmöte 26 oktober på Lernia.

Ett välbesökt medlemsmöte på Lernia där vi började med årets sista Dart, vilket Hans Svensson toppade tätt följd av Anders Karlsson och André Bunga. André och Göran hade fixat en ölprovning bestående av Erdinger Weissbier Dunkel, 5,6%, Oppigårds Golden Ale, 5,2% och Åbro Sigill, 5,2%. Hans O var duktigast på att gissa kvällens öl men även Alex och Anders A visade att de inte lämnat smaklökarna hemma, för det kan väl inte ha varit fråga om tur. Efter provningen plockade Lennart fram den uppvärmda korven, bröden, senapen och ketchupen vilket vi lät oss väl smaka av. Samvaro tills vi vågade oss ut i värsta blåsten sedan Gudrun.   


Förra mötet: Medlemsmöte 28 september på Amadeus.

En inte helt vanlig klubbkväll på Amadeus med ölprovning och planerad dart, men Micke glömde pilarna och vi kunde inte kasta darttavla inomhus och han som var glömsk var för tung för att kasta. Bosse löste problemet med en luffarschackturnering Provningen höll Per-Erik i, blev en ”Nisse” rakt igenom. Följande Nils-Oskar testades Kalas Öl mörk lager, God Lager och Indian Ale.Lennart fixade Pytt i panna. 


Förra mötet: Den årliga grillkvällen hemma hos familjen Andreasson.


Inför kvällens träff var säkert alla oroade över regnet som vräkte ner över stan, men i backen upp mot Andreassons gick regngränsen. Så även om Andreassons inte bjöd på solsken var det i alla fall inget regn. Traditionsenligt bjöds på trädgårdsgolf, 5 banor som inte gick av för hackor och som vanns av JOJ. Ölprovningen gick i "Jeopardy-still" alla visste svaret frågan var vad som var vad och i vilket glas, Göran visste mest. Som traditionen bjuder var det grillning och potatissallad på menyn, och som vanligt mycket gott. Grillköttet var däremot lite ovanligt, av Anders K egenfält vildsvin och älg, med tanke på smaken undrar om han stödmatar vilddjuren med marineringskryddor eller något liknande? Eller är det bara så enkelt att Anders K vet hur man ska få till det. Efter maten följde Dart och Bozzen Cup som denna gången bestod av att få i golfbollar i en mjölkså på 4-5 meters håll, det var inte mer än 4 som över huvud taget fick i en boll. 


Sommarträffarna: 29 juni, 13 juli och 27 juli kl 18.45 på Fox and Ancor

om det berodde på sommaren eller pubvalet får vi väl analysera under vintern men nästan halva styrkan kom  "och det var trevligt att träffas, över ett glas öl".


Förra mötet: Den årliga minigolftävlingen torsdagen den 8 Juni .


Minigolfen blev en jämn kamp där Göran drog det längsta strået med spik på 17:nde hålet. Tvåa och trea kom Hans S respektive Hans B, den sistnämnda fick sin revansch i Darten som kastades nere på ängen . Efter en trevlig kväll som naturligtvis inkluderade grillning och någon pilsner avslutades med en önskan om att vi skulle ses på Fox and Anchor någon av sommarkvällarna. 


Förra mötet: Ölmässan i Valby Lördagen den 20 maj.


Valbyresan 20/5 2006.


Lördagen den 20 maj 2006 samlades 32 stycken ölkultursintresserade resenärer vid Halmstadsteater för att hänga med på Halmstad Beer Club:s arrangerade ölsafari till danska ölsellskabets  ölmässa i Valbyhallen i södra Köpenhamn.


Det var idel glada och förhoppningsfulla miner som  syntes, Sennanbuss förträffliga konferens buss  fylldes och det bar åstad. Under färden söderut hölls en frågesport i bussen och första – priset där tog Per-Erik Alexandersson hem med tio rätt av tretton möjliga …!  Inte långt efter kom dock Per Carlsson helt oblygt trots att det var hans debut i det här sammanhanget.

Det blev shopping på Prövestenens shoppingscentra (där det fanns en hel del spännande ale bland annat) och sedan rullade bussen på mot målet, mässan i Valby.


Väl framme smakade lite medhavda smörrebröd gott till en dansk ”bayer” – sedan var det ölkultur för hela pengen. Inträdet kostade 100;- danska och då ingick ett provglas och 2 ”prövepolleter”..


Det ölkulturella utbudet höll som vanligt hög klass och en del spännande nyheter presenterades.  Mest spännande var en del nyheter från de uppoppande nya mikrobryggerierna som börjar få fäste i Danmark. Ett av dem; Brookhouse hade flera sorter som låg väl på tungan, likaså Mors stout som var krämigt fyllig….


Väl hemma i Halmstad igen kunde vi konstatera att vi var något trötta, men nöjda med turen.


Förra mötet: Medlemsmöte 4 maj på Amadeus.


Ett stort möte i klubbens historia eftersom vår nya medlem Hans Svensson (stop nr 8) deltog för första gången, VÄLKOMMEN. Så ordförande passade på att hälsa välkommen och göra en genomgång av klubbens stadgar mm. Inför resan till Valbyhallen (Köpenhamns Ölfestival) gick han genom förhållningsreglerna (Kom i tid och bussen går på utsatt tid.). Sedan bestämde vi om sommarens träffar. Till slut det flesta ut för att kasta Dart medan Hans B och Hans O ställde iordning för kvällens provning - en temaprovning där vi provade Erdingers Weissbier Kristall, 5,3%, Erdingers Weissbier mit hefe, 5,35 och Erdingers Weissbier Dunkel, 5,6%. Efter provningen hade ordförande med sig ringar och pinnar för en deltävling i "Bozzen Cup", vilken vi klarade innan det blev dags att cykla hem i den ljumma vårnatten.


Förra mötet: Medlemsmöte 6 april på The Fox and Anchor.


The Fox and Anchor på Mårtenssons, en nyöppnad pub i lokaler med gamla anor. Några av oss fick med ett leende "flash backs" långt in i förra århundradet. Puben har genomgått en stor förändring, definitivt i vår smak. Här fann vi ett enormt utbud av öl och Whisk(e)y, och det var inte fulöl och långtradar-Whiskey. Som vanligt kan vi inte träffas utan att prova öl, något som Gösta på puben hade fixat. Han bjöd på Staropramen Granat 4,8% stark lager från Tjeckien, Herrold Bohemian 5,2% stark mörk lager från Tjeckien och Golden Promise 5,0% stark ale från Skottland. Provningen uppskattades men den var inte enkel, och eftersom den var helt i blindo så tävlade vi bara om bryggeri, ursprungsland, öltyp och styrka. Segrade gjorde Ulf, tätt följd av Lennart och Nisse. Mycket arbete kräver god mat, vilket Gösta serverade, Toast Charlemange med färska pommes frites och till det drack vi en Deuchars IPA en ale på 4,4%. På en skala mellan 1 & 5 fick Golden Promise 3,80, Herrold Bohemian 3,65 och Staropramen Granat 3,23 av de 13 närvarande medlemmarna. Två nya prospects från tombacken presenterades för medlemmarna, efter omröstning valdes en av dessa att erbjudas medlemskap och stop Nr 8. Förhoppningsvis kan han presenteras på mötet den 4 maj.


Förra mötet: Torsdagen den 2 mars .


En helt vanlig klubbkväll på Amadeus med ölprovning och dart. Provningen höll Per-Erik och Lennart i och vi fick prova Traquair, Midvinter Mörk och Dead Guy Ale. Tombacken blev inte fylld men vi tog beslut om vårens aktiviteter.


Förra mötet: Medlemsmöte 19 januari på Skånska Hembageriet.


Kvällens provsmakning blev lite utöver det vanliga, Daniel och Niklas (på Skånska hembageriet) hade inför kvällens provning tagit fram tre olika smörgåsar bestående av: nr 1; ett ljust bröd (typ tekaka) med Brie, Salami, Tomat, Oliv, peppar och nr 2; ett surdegsbröd med en stark engelsk Cheddar och nr 3; ett ljust bröd med lite råg och havre (typ baguette) i vilken det låg Rökt skinka, Dionsenap, Pepparrotsgrädde och hackad rödlök. Till dessa hade Bosse och Micke plockat ut tre olika öl som de rekommenderade till de olika smörgåsarna, till smörgås nr 1 en Nils Oscar God Lager, till nr 2 en Orval och till nr 3 en Amstel. Naturligtvis fanns inte något facit till denna provning, Cheddarsmörgåsen med Orval segrade i omröstningen på andra plats kom smörgås nr3 och då inte beroende på kombinationen med Amstel som var lite blek i sammanhanget. I den korsvisa provning visade det sig att Nils Oscar God Lager fungerar väl till alla smörgåsalternativen Efter lite pilkastning serverades kaffe, kladdkaka, chilichokladboll samt Porter och som om inte detta var nog så serverades även en mycket välsmakande fetisdagsbulle.

Skånska Hembageriet tilldelades klubbens diplom.


Förra mötet utanför ölklubbens program: Whiskyprovning den 10 december


Efter förra årets Cognacprovning återgick vi till att prova whisky. Som vanligt blev det gemensamt spel på hästar och fotboll dock utan att kunna följa fotbollen på TV. Resultatet ungefär som vanligt, men någon måste väl bidra till spelvinsterna! Men vi hade trevligt!


Förra mötet: Årsmötet den 24 november


18.45 mötte 13 medlemmar upp på Ängsgårds samlingsgård för årsmöte och samvaro. Vi började med Årsmötet där Bosse presiderade som vanligt. Styrelsen valdes om och beviljades ansvarsfrihet för föregående år. Även omval av revisorerna. Sedan delades vandringspriserna ut: Minigolfmästare blev Nils-Johan Holst, Dartmästare Per-Erik Alexandersson, Bozzen Cup (nytt för i år) togs av Anders Karlsson och slutligen hade styrelsen beslutat att årets G-mästare blev Mikael Lundqvist. Ordförande meddelade att Jan-Erik beslutat att lämna föreningen och att han lämnat in skjortan. Han kommer dock delta i något framtida möte för att säga adjö och tack själv.


Därefter övergick vi till att kasta Dart medan Anders K och Nisse förberedde för provningen av Falcon Bayerskt, 7,0%, Primator Preium Dark Lager, 4,8% och Traquair House Ale, 7,8%. Bosse var duktigast på att gissa vad vi druckit medan Anders A tog hem vinsten i årets första Dart.


Kvällen avslutades sedan med en gemensam måltid bestående av Mickes grillade revben (lika gott som alltid - vad gör han med dem), potatissallad och Svea Viking Mjöd. Ett stort tack till Micke och andra som varit inblandade i matlagningen för allt jobb och det lyckade resultatet.